Na Slovensku je to tak

11.06.2004 Celý región

Chcem Vám popísať príbeh, ktorý sa mi stal tento týždeň. Z vyjadrení ľudí som nevedel, či mám skôr plakať alebo smiať sa. Ale posúďte sami.
V sobotu som prišiel na svoje pole, ktoré susedí s majetkom nemenovaného poľnohospodárskeho družstva. Pre dokreslenie situácie musím vysvetliť, ze dané pole leží na temene kopca, takže z jedného konca nie je vidno na druhý.
Už na okraji poľa sa mi čosi nezdalo. Vykosený pás krížom cez pole. Žeby brat testoval novú kosačku? Pás je ale oveľa širší ako možný záber kosačky. Keď som došiel na druhý koniec poľa, zistil som, že mám pokosenú časť poľa aj s čerstvou stromovou výsadbou. Stromy boli sadené minimálne 2 metre od spoločnej hranice s výškou od jedného metra a osadené vysokými kolmi. Traktoristu, ktorý kosil susedné pole to ale neodradilo a skosil komplet všetky stromy. Zaujímavé ale je, že ich vlastné pole nebolo dokosené.
Ďalší týždeň som sa rozhodol zavolať na dotyčné družstvo. Na prevádzke mi nikto nedvíhal telefóny, tak som zavolal priamo do sídla spoločnosti. Dotyčná slečna, ktorá mi zdvihla telefón sa danej problematike nerozumela a predala mi ich ekonóma (ja osobne by som nedržal zamestnancov len pre krásu, ale to je vec názoru). Tomu keď som vysvetlil o čo ide, len sucho skonštatoval: \"Je to smutné\". \"Prosím? To je všetko, čo k tomu poviete? \" Zľakol sa, že budem chcieť odškodné, ale po vysvetlení, že chcem len nápravu do budúcnosti, rozhodol sa dať mi číslo pracovníka zodpovedného za poľné práce. A príbeh pokračuje.
Podarilo sa mi ho zastihnúť až po pár telefonátoch. Tomu som znovu vysvetlil celú situáciu a navrhol mi spoločné stretnutie. Po ďalších pár vetách, keď som mu spomenul, že na danom pozemku sa snažím niečo pestovať, mi ochotne ponúkol, že môžem pestovať aj na ich susednom pozemku.
Nakoniec mi povedal, že si mám označiť pole a natiahnúť tam dvojmo drôt. Jeden 1,5 m železný kôl tam už pred rokom bol osadený, ale nejaký traktorista ho vyoral zo zeme.
Dorastú mi niekedy stromy do produktívneho štádia, alebo budem mať pravidelne kosené pole? Som zvedavý na ďalšie pokračovanie.
 

Vyberte región